viešàsis maitnimas, ūkio šaka, kurios įmonės gamina ir parduoda paruoštą maistą (kulinarijos ir konditerijos produkciją), pateikia jį vartotojams ir juos aptarnauja. Viešojo maitinimo įmonių svarbiausios rūšys – restoranai, kavinės, valgyklos, užkandinės, užeigos, barai, bufetai, kulinarijos ir konditerijos parduotuvės, picerijos, šašlykinės, blyninės, ledainės, arbatinės, greitojo maisto kioskai, pusgaminių kombinatai, kulinarijos fabrikai. Viešojo maitinimo įmonės veikia viešose vietose (taip pat prekybos, pramogų centruose, universalinėse parduotuvėse, viešbučiuose) ir yra atviros visiems lankytojams arba veikia didelėse įmonėse, mokymosi, medicinos, poilsio įstaigose ir aptarnauja daugiausia jose dirbančius, besimokančius, besigydančius, poilsiaujančius asmenis (jose maistas dažniausiai pigesnis). Vienose viešojo maitinimo įmonėse lankytojus aptarnauja pardavėjai ir padavėjai, kitos veikia savitarnos būdu ar pristato paruoštą maistą į namus, darbovietes. Viešasis maitinimas labiau paplitęs miestuose ir šalia didelių automobilių kelių, kaime viešojo maitinimo įmonių gerokai mažiau. Viešojo maitinimo įmonės dažniausiai specializuojasi gaminti maistą atsižvelgdamos į klientų pajamų lygį, mitybos poreikius (pagal amžių, sveikatos būklę ir kita, pavyzdžiui, vaikų, jaunimo, vyresnio amžiaus žmonių, sergančiųjų), skonį (pavyzdžiui, tam tikros šalies nacionalinės virtuvės, vegetariško maisto, lengvų užkandžių). Viešojo maitinimo įmonės savo patalpose dažnai organizuoja ir įvairias šventes, laisvalaikio ir pramoginius renginius, kurie padeda pritraukti gerokai daugiau klientų.

Apie viešąjį maitinimą Lietuvoje viešasis maitinimas Lietuvoje.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką