žuv tauka, riebalai, gaunami iš žuvų (daugiausia menkinių) kepenų. Skaidrūs, aliejaus konsistencijos, savito kvapo ir skonio. Spalva nuo šviesiai geltonos iki šviesiai rudos. Susidaro iš nesočiųjų riebalų rūgščių trigliceridų, dar turi laisvųjų riebalų rūgščių, cholesterino, fosfolipidų, A ir D vitaminų. Vartojami rachito profilaktikai ir gydymui, be to, kai stinga organizme vitamino A. Jais gydoma žaizdos, nudegimai. Žuvų taukų duodama gyvulių ir paukščių prieaugliui, kad geriau augtų, nesirgtų rachitu ir kseroftalmija arba nuo jų pagytų. Iš žuvų taukų gamybos atliekų gaunami techniniai žuvų taukai; jie naudojami muilo, odos ir kitoje pramonėje.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką